网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
拼贴住宅,拼的是技巧与策略第1张图片

Puzzle House / Mabire Reich

由专筑网王沛儒,李韧编译

来自建筑事务所的描述:扩建建筑的策略有很多,例如在现有建筑中加盖一层空间,使用者在这里同时也可以看到以前的建筑。而这个扩建项目靠近法国南特的Procé公园,它是这种扩建策略的代表,表达了使用者的需求随着时间而不断变化。

Text description provided by the architects. To extend a house, is to add an extra layer in an existing building, which sometimes allows to see the previous ones. The house we had to extend, close to the Procé park in Nantes, is a clear example of this layering process, picture of the time passing through the changing needs of the previous owners.

拼贴住宅,拼的是技巧与策略第2张图片

最初,这栋房子只有一层,后来重新拆掉,最后的部分被扩建,建筑师曾经质疑这座住宅是否能进行第三阶段的扩建。但是,建筑师没有抹去建筑的原有历史,而是将原有部分抬高,从而让新体量与建筑的第一扩建部分相连接。

At first a single floor one, this house was firstly extended aside and eventually partly raised up, questioning its ability to go under a third extension phase.  Instead of erasing this history, we completed the puzzle by raising up the initial building in order to form a new volume coherent with the first extension.

拼贴住宅,拼的是技巧与策略第3张图片

拼贴住宅,拼的是技巧与策略第4张图片

建筑师通过拼贴式立面形态让建筑看上去尽可能协调,但如果仔细观察,仍然能看出其中的区别。后来建筑师又添加了木网格,给整个建筑赋予共同特征,同时提供了内外部之间的不同联系。新建筑上层是L形,目的是为底层空间留出通高区域。

We painted the facade with the aim of harmonizing this patchwork, nevertheless still readable by a careful observer. Then we add a wood mesh, giving a new character to the whole building while offering diverse relationships between the inside and the outside. The newly built upper floor is L shaped in order to divide the ground floor between a single and a double height.

拼贴住宅,拼的是技巧与策略第5张图片

入口通道位于低矮的木天花板下,由于木纹的拉伸,形成了一种压缩感。通过通高和大玻璃墙的扩散效果,花园也和室内形成了视觉上的联系。

The entrance path is located under a low wood ceiling, causing a compression felling, enhanced by the wood grain’s drawing. Follows a decompression effect through the double height and the large glass wall, allowing the garden to enter into the house’s inner landscape.

拼贴住宅,拼的是技巧与策略第6张图片

拼贴住宅,拼的是技巧与策略第7张图片

拼贴住宅,拼的是技巧与策略第8张图片

木制网格形成了内外空间的不同联系。在某些窗户之前,木网格便镂空,让阳光与自然风进入室内,形成循环通风,亦或是特殊的景观视野。

The wooden mesh proposes diverse relationships between the inside and the outside. Discontinued in front of chosen windows, it goes over the bathroom one, in order to filter views while enjoying the sunlight and having the possibility to ventilate, or over the living room’s ones to allow the air to enter without providing private views to the outside.

拼贴住宅,拼的是技巧与策略第9张图片

拼贴住宅,拼的是技巧与策略第10张图片

拼贴住宅,拼的是技巧与策略第11张图片

拼贴住宅,拼的是技巧与策略第12张图片

建筑设计:Mabire Reich
地点:法国,南特
合作建筑师:Fanny Robin
面积:128.0平方米
项目:2018年
摄影:Guillaume Satre
制造商:FRANKE、STABALUX ROLPIN Solarlux
结构工程:EVEN

Architects: Mabire Reich
Location: Nantes, France
Partner Architect: Fanny Robin
Area: 128.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: Guillaume Satre
Manufacturers: FRANKE, STABALUX, ROLPIN, Solarlux
Structure engineers: EVEN

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@freeappco.com         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9756 articles)


居住建筑 (2992 articles)


住宅 (2431 articles)


法国 (539 articles)


南特 (4 articles)


2018 (547 articles)


木材 (2435 articles)


玻璃 (1606 articles)


拼贴风格 (12 articles)